اسلاید اصلی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / بيماريهاى چشم / دلایل و علائم آستیگمات چشم چیست؟

دلایل و علائم آستیگمات چشم چیست؟

آستيگماتيسم بيماري مربوط به چشم است كه علت آن نقص در انحناي قرنيه يا عدسي چشم است. در حالت طبیعی، قرنیه و عدسی‌‌های چشم ساختار‌‌های منعطفی هستند که به صورت یکسان در تمام جهات انحنای یکسانی دارند. در این حالت، چشم ساختاری مانند توپ فوتبال دارد که باعث ‌‌می‌شود تا نور ورودی به چشم به صورت بسیار دقیقی بر روی شبکیه‌ی چشم متمرکز شده و تصویر شفاف از منابع نور ایجاد شود. شبکیه‌ی چشم ساختاری در پشت چشم است که نوری که بر روی آن متمرکز شده‌است را به صورت پیام عصبی تصویر به مغز منتقل می‌کند.

هرچه این نور تمرکز بیشتری داشته‌باشد تصویر ایجاد شده نیز شفاف‌تر خواهدبود. در صورتی که قرنیه یا لنز انحنای یکنواختی نداشته‌باشند پرتوهای نور هنگام عبور از آنها به درستی خمیده نمی‌شوند بنابراین بر روی یک نقطه متمرکز نخواهندشد و تصویر ایجادشده شفاف نخواهدبود. در صورتی که مشکل انحنا در قرنیه باشد ‌آستیگمات چشم از نوع آستیگمات قرنیه (corneal astigmatism) و زمانی که مشکل انحنا در عدسی چشم باشد ‌آستیگمات چشم از نوع ‌آستیگمات عدسی (lenticular astigmatism) است.

در هر دو حالت نور عبوری از چشم مشکل فوکوس داشته و بینایی هر دو حالت نزدیک و دور با مشکل مواجه خواهدشد و تصاویر ایجاد شده تار خواهندبود. باید توجه داشت که مشکل ‌آستیگمات چشم ممکن است با سایر مشکلات چشم مانند نزدیک‌بینی و دوربینی نیز همراه باشد. افراد بالغ که دچار ‌آستیگمات چشم شدید هستند تغییر ایجادشده در بینایی خود را متوجه ‌‌می‌شوند اما کودکانی که دچار ‌آستیگمات چشم می‌شوند ممکن است از اختلال ایجادشده در بینایی آگاه نباشد و شکایتی در مورد تاری دید نداشته‌باشند. ‌آستیگمات چشم درمان‌نشده در کودکان توانایی آنها در فعالیت‌های روزانه‌، ورزش و مدرسه را دچار مشکل می‌کند بنابراین لازم است تا کودکان به طور منظم آزمایشات مربوط به چشم را طی کنند.

درمان آستیگمات چشم توسط دكتر بهرام اشراقى فوق تخصص پلاستيك و ترميمى چشم، با ارائه بهترین نتایج با روشهایی مانند پی آر کی و لیزیک در اصفهان انجام می‌شود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114 تماس حاصل فرمایید.

دلایل ایجاد ‌آستیگمات چشم چیست؟

‌آستیگمات چشم بیماری شایعی است و دلیل اینکه چرا شکل عدسی یا قرنیه چشم از فردی به فرد دیگر متفاوت است به طور کامل و دقیق مشخص نیست. به نظر ‌‌می‌آید که ایجاد ‌آستیگمات چشم یک مسئله‌ی توارثی باشد. معمول‌ترین دلایل ایجاد ‌آستیگمات چشم شامل موارد زیر هستند:

باید توجه داشت که وضعیت ‌آستیگمات چشم ‌‌می‌تواند با گذشت زمان بهبود یافته یا بدتر شود. شایعاتی نیز وجود دارند که بیان ‌‌می‌کنند که مطالعه در نور کم یا تماشای تلویزیون از فاصله بسیار نزدیک ‌‌می‌توانند باعث بدترشدن وضعیت ‌آستیگمات چشم شوند که این مسئله در مورد آستیگمات چشم واقعیت ندارد.

علائم آستیگمات چشم

علائم ‌آستیگمات چشم چیست؟

اصلی‌ترین علائم ‌آستیگمات چشم شامل دید تار یا وجود نواحی تصویری مخدوش در میدان دید است. سایر علائم شامل موارد زیر هستند:

باید توجه داشت این علائم لزوما به معنای وجود ‌‌آستیگمات چشم نیستند و برای تشخیص دقیق این بیماری نیاز به نظر پزشک الزا‌‌می‌ است.

روشهای درمانی ‌آستیگمات چشم

روش‌‌های مختلفی برای درمان آستیگمات چشم وجود دارد که بر اساس شرایط بیمار و تشخیص پزشک متخصص ‌‌می‌توان آنها را انتخاب کرد. این روش‌‌ها شامل موارد زیر هستند:

عینک :

معمولاً افرادی که چشم آنها دچار آستیگمات است برای بهبود بینایی خود از عینک استفاده ‌‌می‌کنند. عدسی استفاده‌شده در عینک‌های مخصوص آستیگمات به گونه‌ای شکل‌دهی ‌‌می‌شوند که بتوانند آستیگمات چشم را جبران کنند و در نتیجه نور عبوری از عدسی عینک و سپس عدسی چشم ‌‌می‌تواند به خوبی متمرکز شود و تصویری شفاف ایجاد کند. معمولا در عینک‌‌های تجویزشده از لنز تک‌دید استفاده ‌‌می‌کنند با این حال افراد بالای ۴۰ سال که دارای پیرچشمی‌نیز هستند ممکن است به یک عدسی اضافی دو کانونی نیز نیاز داشته‌باشند.

درباره کانتوپلاستی، جراحی چشم گربه ای یا چشم روباهی و چشم آسیای شرقی بیشتر بدانید ...

استفاده از لنزهای تماسی :

در برخی افراد استفاده از لنزهای تماسی مزیت بیشتری نسبت به عینک دارد و باعث دید و میدان دید وسیع‌تر ‌‌می‌شود. با توجه به اینکه لنزهای تماسی مستقیماً بر روی چشم قرار ‌‌می‌گیرند لازم است تا برای حفظ سلامتی چشم به صورت منظم و دقیق تمیز شوند تا از آسیب به چشم و عفونت آن جلوگیری شود. انواع مختلف لنزهای تماسی وجود دارند که هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند و تشخیص نوع استفاده‌شده در صورتی که زیر نظر پزشک متخصص باشد ‌‌می‌تواند بینایی مناسبی را برای فرد ایجاد کند.

ارتوکراتولوژی (Orthokeratology) :

در این روش درمانی از چندین لنز تماسی سفت برای تغییر شکل قرنیه استفاده ‌‌می‌شود. در این حالت لازم است تا فرد در طی دوره‌ی زمانی محدودی مثلاً در طول شب لنزهای تماسی را استفاده کرده و پس از مدتی آن‌‌ها را خارج کند. در این حالت افرادی که مبتلا به ‌آستیگمات چشم خفیف هستند می‌توانند بسیاری از فعالیت‌‌های روزانه‌ی خود را را با دید مناسب و بدون لنز تماسی انجام دهند. این روش نمی‌تواند بینایی را به طور دائمی ‌بهبود ببخشد و در صورتی که فرد استفاده از لنزها را را متوقف کند وضعیت بینایی نیز به شکل سابق خود باز خواهدگشت.

انواع جراحی‌‌ها برای درمان آستیگمات چشم:

جراحی لیزیک (LASIK: laser in situ keratomileusis) یکی از روش‌‌هایی است که ‌‌می‌تواند با تغییر شکل قرنیه به اصلاح ‌آستیگمات چشم بپردازد. علاوه بر لیزیک‌، روش پی-آر-کی (PRK: photorefractive keratectomy) نیز وجود دارد که در طی آن بخشی از بافت‌‌ها را از لایه‌‌های سطحی و داخلی قرنیه خارج ‌‌می‌کنند. این فرآیند می‌تواند به اصلاح آستیگمات چشم منجر شود. تفاوت روش لیزیک با PRK این است که در لیزیک بافت‌‌های جداشده تنها در بخش داخلی قرنیه هستند. لازم به ذکر است؛ اگر آستیگماتیسم بین شماره های ۵/۰ تا 4 دیوپتر باشد؛ می‌توان از روش لیزیک چشم استفاده کرد.

آدرس اینستاگرام دکتر بهرام اشراقی

مزایا و معایب روش‌‌های درمان آستیگمات :

همانگونه که اشاره شد برای بهبود وضعیت آستیگمات چشم روش‌‌های درمانی مختلفی وجود دارند. وضعیت بیمار‌، سن بیمار و شدت آسیب چشم از جمله فاکتورهایی هستند که در انتخاب نوع روش درمانی موثر هستند. آگاهی از مزایا و معایب هر کدام از روش‌‌های درمان آستیگمات چشم می‌تواند در انتخاب روش مناسب برای درمان آستیگمات چشم مفید باشد.

مزایا و معایب استفاده از عینک برای بهبود آستیگمات چشم :

معمولا این روش ارزان‌ترین و ساده‌ترین گزینه برای بهبود آستیگمات چشم است. اصلی‌ترین مشکل استفاده از عینک احتمال آسیب و شکستگی عینک، گم‌شدن آن و لزوم همراه‌داشتن همیشگی آن جهت دید مناسب است. برخی افراد تاثیر عینک بر ظاهر و زیبایی خود را نیز به عنوان یکی از معایب این روش بیان ‌‌می‌کنند.

مزایا و معایب استفاده از لنزهای تماسی برای بهبود آستیگمات چشم :

از مزایای لنزهای تماسی می‌توان به امکان انتخاب انواع لنزها اشاره کرد. همچنین این روش برای افرادی که دارای فعالیت بالایی هستند روش درمانی مناسبی است و برخی از شرکت‌‌های بیمه نیز هزینه‌‌های درمانی آن را پوشش ‌‌می‌دهند. از معایب این روش می‌توان به خطر عفونت چشم اشاره کرد که در اثر عدم رسیدگی به پاکیزگی لنز‌‌ها ایجاد ‌‌می‌شود. همچنین استفاده از لنزهای تماسی برای همه افراد ممکن نیست.

مزایا و معایب استفاده از جراحی برای بهبود آستیگمات چشم :

اصلی‌ترین مزیت این روش‌‌ها این است که احتمال دائمی‌بودن آنها وجود دارد. همچنین در افرادی که مشکلات بینایی آنها شدید است یک روش درمانی مناسب به شمار ‌‌می‌رود. معایب این روش شامل مشکلات مربوط به جراحی و پس از آن‌، هزینه آن و عوارض جانبی جراحی است.

جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی چشم ممکن است از روشهایی مانند تزریق ژل یا فیلر و تزریق چربی، و در مواردی هم تزریق بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می‌تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.

تلفن مطب اصفهان : 36205114



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :قاضی [ 1402-07-15 ]
سلام دکتر من دوربینم ضعیفه دوروزه عینک میزنم دکترگفت چشمات آستیگمات حالاعینکم اجسام روکمی کوچکتر نشان میده چکارکنم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
چه زمانی بعد جراحی پلک میتوان عمل ترمیمی پلک را انجام داد؟چه زمانی بعد جراحی پلک میتوان عمل ترمیمی پلک را انجام داد؟

عمل پلک ترمیمی به عنوان جراحی برای اصلاح نتیجه به دست آمده از عمل بلفاروپلاستی انجام می شود که می تواند ظاهر زیباتری به پلک و نواحی اطراف چشم بدهد. ... ادامه مطلب

عوارض جراحی کانتوپلاستی یا چشم گربه ای چیست؟عوارض جراحی کانتوپلاستی یا چشم گربه ای چیست؟

جراحی کانتوپلاستی یا چشم گربه ای نوعی از جراحی است که در طی آن عضلات و رباط‌های حمایتی پلک در گوشه‌ی چشم جراحی شده و سفت می‌شوند. این جراحی که همراه با تغییر شکل چشم است نباید با جراحی کانتوپکسی اشتباه گرفته شود. در جراحی کانتوپکسی تغییر شکلی در چشم ایجاد نمی‌شود ... ادامه مطلب

میوپاتی چشمی چیست و چگونه درمان میشود؟میوپاتی چشمی چیست و چگونه درمان میشود؟

میوپاتی یا آسیب ماهیچه ای بیماری عضلانی است که به دلیل اختلال در عملکرد عضلات ظاهر می شود ... ادامه مطلب

آیا بلفاروپلاستی درمان دائمی و قطعی افتادگی پلک است؟آیا بلفاروپلاستی درمان دائمی و قطعی افتادگی پلک است؟

بلفاروپلاستی یکی از انواع جراحی های بسیار مؤثر و محبوب می باشد که باعث رفع نشانه های پیری پوست اطراف چشم و جوانسازی پلک های بالا و پایین میشود ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465